Miért pont a Linux ?

Röviden, tömören fogalmazva: stabil, nem kell újraindítani állandóan, biztonságos, és sok ingyenes verzió van belőle.

Miért választottuk a Linux-ot és miért ajánljuk önnek?

A sokfajta Linux disztribúció közül mi a szerverkörnyezetre tervezet Debian Linux operációs rendszert az alább felsorolt érvek miatt választottuk.Stabilitás
Gyakran előfordul, hogy a gépek több évig működnek újraindítás nélkül. Sőt, még ekkor is csak az áramszolgáltatás hiánya, vagy a hardver cseréje miatt kell leállni. Vesse ezt össze azokkal a rendszerekkel, amik hetente többször újraindulnak, lefagynak, összeomlanak.

Jó rendszerbiztonság
A Debian és a szabad szoftveres közösség kiemelt feladatának tartja, hogy a biztonsági hibák javításai gyorsan bekerüljenek a disztribúcióba. Gyakran néhány napon belül elérhetővé válnak a javított csomagok. A forráskód szabad elérhetősége lehetővé teszi, hogy a Debian biztonsági rendszerét minél többen tegyék próbára, megelőzve ezzel a gyenge biztonsági modellek alkalmazását. Ezen felül a legtöbb szabad szoftveres projekt rendelkezik kódértékelő rendszerrel, ami már korán megakadályozza, hogy potenciális biztonsági problémák bekerüljenek egy éles rendszerbe.

Ár/teljesítmény
A Debian nyílt forráskódú szabad szoftver, ami azt jelenti, hogy az operációs rendszer és a hozzá tartozó programok többsége, ingyenesen használható, terjeszthető, és tökéletesen alkalmazható speciális feladatokra, mind szerverként, mind munka-állomásként.

Egységes csomagok
A Debian az egységesített csomagjaival felülmúl minden más disztribúciót. Mivel minden szoftvert összehangolt csapatmunkában csomagolnak, nemcsak hogy minden csomag egy helyen található meg, hanem bizonyos lehet abban is, hogy minden problémát megoldanak a bonyolult függőségekkel kapcsolatban. Noha úgy érezzük, hogy a deb formátum némi előnyökkel rendelkezik az rpm formátummal szemben, az egységes csomagok azok, amelyek a Debian rendszert robusztusabbá teszik.

A világ legjobb csomagkezelő rendszere
Elege van abból, hogy egy program régebbi verzióival van tele a rendszere? Vagy hogy csak azért telepítsen egy programot, hogy kiderüljön, hogy szoftverütközések miatt nem működik? A Debian robusztus csomagkezelő rendszere, a dpkg ezeket a problémákat megoldja.

Hihetetlen mennyiségű alkalmazás
A Debianhoz mintegy 19.000 különböző program tartozik, és ezek mindegyike ingyenes.
Egyre nagyobb számban jelennek meg "pénzes" szoftverek GNU/Linuxra, ahogy egyre több vállalat fedezi fel a GNU/Linux erejét és a gyorsan növekvő felhasználói táborának teljesen kiaknázatlan piacát.

A legtöbb hardver meghajtóprogramját GNU/Linux-felhasználók írták, nem a forgalmazó
Bár emiatt az új hardverek nem támogatottak azonnal (és néhány hardver később sem), lehetővé válik a hardverek támogatása jóval azután is, hogy a gyártását és forgalmazását beszüntették. A tapasztalat azt mutatja, hogy a szabad forráskódú meghajtóprogramok gyakran jobbak, mint a jogdíjasak.

Ha a fentiek sem győzték meg, gondolja meg a következőt: az alacsony költség (mindössze a hálózati kapcsolat és az egyszeri telepítés költsége), a stabilitás, rendszerbiztonság és a valódi multi-tasking könnyen megduplázhatja a termelékenységedet. Megérné nem megpróbálni?
A teljesség igénye nélkül pár dolog amire használni lehet a Linux operációs rendszert.